PROJECTEN

Erik van Os. (Rotterdam 1965)

Tijdelijke menselijke ervaringstoestand met daarin een ‘ik’ dat denkt dat hij een kunstenaar is; dat denkt dat hij een verbeelder van sferen en werelden is; een ophoester van spotternijen en sotternieën; een troubadour, een klanklandschappencomponist, een mysticus zelfs.

Gedurende mijn leven heb ik me zowel in de vrije als in de onvrije kunsten bewogen en ik geef uiteraard de voorkeur aan de eerste. Creatie is voor mij nooit vormvast. Ik schrijf teksten, gedichten, advertorials, columns, ik teken cartoons, illustreer en maak abstracte kunst, ik maak muziek (zowel liedjes op gitaar als beukende beats en muziek voor theater en film) ik fotografeer en maak videoclips. Ik volg mijn hart.

De laatste jaren is het accent van mijn creatie steeds meer op muziek en video komen te liggen. Mijn eerste album ‘LOS” staat inmiddels op Spotify. Momenteel werk ik aan een 2e Nederlandstalig muziekalbum ‘Een jaar en een dag’ en aan een album met ambient muziek, waarvoor video- en geluidsopnames gepland staan in Frankrijk en Italië.

Nadat een project is afgerond heb ik meestal geen energie meer om er nog mee te gaan leuren. Mocht je me willen verkopen dan ben ik natuurlijk bereid een goed percentage af te staan want ik kan er geen koopwaar in zien.

Geen idee of deze WP pagina mij overleeft want er is niets zo vluchtig als technologie. Maar als kunstenaar behoor ik tot de laatste generaties verhalenvertellers, schilders, fotografen, dichters, filmmakers en muzikanten die worden beperkt door menselijkheid. Artificial Intelligence gaat het vanaf nu van ons overnemen.

Wat volgt is een opsomming van projecten waarin ik mij de afgelopen decennia, met hart en ziel heb verloren. Enjoy!

Get in touch

ALBUM: EEN JAAR & EEN DAG 2023

Het album ‘Een Jaar & Een Dag’ bevat opnieuw een verzameling liedjes die knipogen naar geestelijke zaken. In ‘Tederland’ en ‘De Zomer’ word ik bijgestaan door de orenstrelende stem van Aisha Oron. Het album is gemasterd door Marcel Warnas. Een Jaar & Een Dag staat op Spotify en Apple Music. Videoclips bij de liedjes vind je op mijn YouTube kanaal.

FILM: LOS 2018/2020

Zodra we geboren worden krijgen we een naam en leren we dat we los staan van de wereld. Wanneer alles goed gaat dan lijkt die wereld één grote snoepwinkel waarin we ons alleen maar hoeven uit te strekken om iets te pakken. Wanneer het minder goed gaat worden we gedwongen naar binnen te keren want wat gebeurt er eigenlijk aan de binnenkant?

Na een wonderbaarlijke ervaring in 2014 kwamen er ineens allemaal teksten in me op. Ik ben ze gaan opschrijven en, op aanraden van een vriendin, zelfs gaan voordragen. De teksten bleken aan te slaan en ik ben er liedjes van gaan maken. Bij die liedjes heb ik weer video-clips gemaakt die ik vervolgens weer in een film heb verwerkt. Zo kwam mijn opleiding tot TV programmamaker na een slordige 25 jaar toch nog van pas. Aan de film heb ik 3 jaar gewerkt. Aan de inhoud 50 jaar.

‘LOS is een avondvullende film geworden over de reis naar binnen. De film bevat Nederlandstalige gedichten en liedjes en staat stil bij de vraag: ontstaan we in de wereld of ontstaat de wereld in ons?’

Alle muziek en gedichten uit de film zijn te vinden op Spotify en Apple Music.

MUZIEKVIDEO: TEDERLAND 2022/2023

MUZIEKVIDEO: WERELDBEELD 2020/2021

MUZIEKVIDEO: DE ZOMER 2019/2020

MUZIEKVIDEO: AL EEN 2018/2019

VEEL MEER muziekvideo’s vind je op mijn YouTube Kanaal

WEBSITE: DE GROTE VERPESTER 2022

Na mijn corona-besmetting in eind 2021 had ik last van benauwdheid en hartkloppingen en ik dacht dat ik niet lang meer te leven had. Om toch nog iets van algemeen nut achter te laten, heb ik een website geschreven met tips hoe je als jongere kunt overleven in een wereld van volwassenen. Of hoe je als rondje kunt overleven in een wereld van vierkantjes. Want ‘De Grote Verpester’ wie is dat eigenlijk?

BEELDENDEKUNST: HORIZONS 2015/2023

Het beeld heeft zijn waarde verloren. Vroeger had je één persoon in het dorp die een koe kon tekenen, dus dat was heel bijzonder. Er waren generaties schilders die de werkelijkheid representeerden totdat de fotografie het overnam. Tegenwoordig zijn er zoveel beelden dat je moeite moet doen om ze te vermijden. Plaatjes worden willekeurig gegenereerd door filters en algoritmes. Een mooi beeld is niet meer bijzonder. Of het nu de Mona Lisa is of een kattenplaatje: je swipet het weg voor een ander.

Toch maak ik beelden want dat is het natuurlijke gevolg van mijn specifieke menselijke verschijning. Bij het maken van beelden put ik direct uit het bewustzijn waaruit alles tevoorschijn komt. Het is zowel een transcendent als een fysiek proces. Op het moment dat mijn linkerhersenhelft er iets van probeert te maken, verlaat ik het plan.

Tijdens het maken van dit werk laat ik me inspireren door Nederlandse uiterwaarden in het algemeen en de uiterwaarden bij Beuningen in het bijzonder. Dit laatste restje zeer tot de verbeelding sprekend natuurlandschap valt in toenemende mate ten prooi aan allerlei projectontwikkelaars zoals Gelders Landschap. Gelukkig staat het met enige regelmaat goed onder water.

Tekenen doe ik het liefst op papier, soms op doek. Hierbij maak ik gebruik van aquarel, vetkrijt, acrylverf en soms video. Wil je iets voor bij de bank of in’t kantoor: let me know!

Exposities

2015 – Beuningen: Villa Distelakker
2015 – Nijmegen: Jacobs Kapel
2018 – Venetië: Palazzo Ca’Zanardi
2018 – Nijmegen: Anamorfosa
2018 – Ubbergen: Notre Dame des Arts
2019 – Nijmegen: Warme Salon

GRAPHIC NOVEL: PRAKTISCHE MAGIE 2016/2019

Praktische magie is een stripalbum met 5 verhalen die gaan over zelfhulp en spiritualiteit. Nederlandse stripuitgevers vonden het eng omdat het geen striponderwerp is en spirituele uitgevers vonden het eng omdat hun doelgroep niks met strips heeft. Dus nu heb ik het maar op Amazon gezet. Misschien heeft daar iemand er nog wat aan. Het album is uiteraard ook in het Nederlands. Ondanks dat uitgevers bange poeperds zijn blijven ze welkom.

WEBSITE: DIT HIER NU 2014/2019

Het is een beetje een beladen thema maar in 2014 heb ik, tijdens een major crisis, een ervaring van zelfrealisatie mogen beleven. Ook al weet je dat geen hond je gaat geloven of je überhaubt serieus neemt (dat had ik zelf vroeger iig niet gedaan) moet ik er toch over vertellen. Het is lastig want zelfs bij Wikipedia hebben ze geen idee waar het over gaat.

Hoe dan ook heb ik even onder water mogen koekeloeren en er is een kans dat anderen daar iets aan hebben. Ervan getuigen doe ik op mijn eigen creatieve manier in mijn kunst en muziek maar ik heb al mijn inzichten ook gewoon opgeschreven. Op het gevaar af dat er iets spiritueels van wordt gemaakt.

Patrick Kicken heeft mij 2x over het onderwerp geïnterviewd voor zijn YouTube Channel over non-dualiteit. Op de website Dit Hier Nu heb ik alles concessieloos opgeschreven. Dit is zoals ik het zie, op basis van wat ik heb mogen ervaren toen mijn ego even weg was. Voor wie er wat aan heeft.

GRAPHIC NOVEL: RAVENOUS 2008/2014

Toen ik mijn tekeningen voor het eerst op een beeldscherm zag was ik meteen verkocht. Het cinema-effect, het licht, de verhoogde contrasten en de onbeperkte ruimte maakten dat ik de print-pagina direct vergat. Zo begon ik aan een graphic novel ‘Ravenous’ speciaal getekend voor het Retina screen van de iPad.

Vijf jaar lang werkte ik onafgebroken aan het schrijven van het scenario en het uitwerken van duizenden tekeningen in 600 Photoshop documenten. Nadat ik alle teksten naar het Engels had laten vertalen vond ik developer en interaction-designer Juul Spee bereid om er een App van te maken. Apple vond eerst nog dat het een E-book moest worden maar uiteindelijk heb ik ze met hun eigen slogan ‘Think different’ weten te overtuigen en Ravenous is sindsdien in de App-store te vinden.

‘What does it take for bad cop Hugo Kingsley to discover both his hunt for a serial killer and his love for a shameless thief serve a dark and ancient purpose? Ravenous contains a tense, fast-paced horror comic in 600 full-screen drawings.’

‘Tarantino meets Hammer horror’
Missleton Post

‘Kinky like Europe, thrilling like Hollywood’
Mr James

‘Pitch black gothic romance’
GothMag

‘Kept me up all night!’
Charles Wessels

CARTOONS: 2006/2017

Tussen 2006 en 2017 tekende ik, onder de naam Gnoe, de wekelijkse cartoon voor mannenblad Panorama. In die tijd mocht je nog overal grappen over maken want mensen konden nog om zichzelf lachen. Opmerkelijk is dat actualiteit een bepaalde beweging heeft die door de media in leven wordt gehouden. Ieder jaar keren dezelfde thema’s weer terug. Inmiddels is de realiteit absurder geworden dan menig grappenmaker ooit had kunnen verzinnen. Tegenwoordig mag je niet overal meer om lachen maar ik ben nog steeds een hired gun: ik teken voor geld en eet deadlines voor ontbijt.

Naast mijn werk voor Panorama heb ik tekeningen gemaakt voor diverse andere media waaronder De Telegraaf, VARA, Gezamenlijke Omroepen, Sanoma, Villamedia, VNU, Mels Dees, Ted Magazine en Z@ppelin. Ook maak ik tekeningen met een meer illustratief karakter, onder andere voor het Amerikaanse magazine Soundings.

INTERNET MUZIEK RELEASES 2005/2010

Tijdens mijn werk als A&R voor dancelabel DJTRX heb ik, tussen 2005 en 2007 diverse albums en dancetracks uitgebracht in de stijlen breakbeat, 2 step en dubstep. Mijn laatste dancemuziek is in 2010 uitgebracht bij Marcel Warnas Recordings onder de naam NTA.

CD: NULOV 2005

Aan het begin van de nieuwe eeuw ben is steeds meer elektronische muziek gaan maken. In de binnenstad van Utrecht richtte ik een studio in om te werken aan een verzameling experimentele muziek. De tracks werden opgepikt door Beluga Recordings. Bij hen bracht ik mijn eerste CD uit onder de naam ‘Nulov’ Het betreft een verzameling IDM, breakbeats en house. Meer informatie op Discogs.

STRIPALBUM: MAMA1989/1991

In 1991 werd mijn stripalbum ‘Mama’ uitgebracht door uitgerij Zet EL. De strip Mama brengt het gedachtengoed van de Franse socioloog en filosoof Jacques Ellul op een satirische manier onder de aandacht. Denkers die kritiek uiten op technologie worden doorgaans weggehoond maar Ellul heeft 30 jaar later op alle fronten gelijk gekregen. ‘Mama’ werd aangekocht door alle Nederlandse bibliotheken.